fredag 1 mars 2013

News FlashSöndagen den 3 mars 14:03 sänder P3 Dokumentär en historia om CIA: s påstådda manipulering av svensk press under 1950- och 60-talens kalla krig. Programmet är producerat av bl.a. Henrik Arnstad.

Undertecknad ser denna kväll SVT: s kulturnyheters påannonsering av systerorganisationen P3: s program på söndag, men kan redan innan slå fast att Arnstad & Co slår in öppna dörrar. Visst agerade amerikanska CIA i propagandasyfte i Sverige, precis som Sovjetunionen gjorde det. CIA: s verksamhet sponsrades av svensk underrättelsetjänst, eftersom fienden var gemensam. Det är inget konstigt i det.

Herbert Tingsten
I P3: s program skall man bl.a. hänga ut tidningsmannen Herbert Tingsten och LO: s förre ordförande Arne Geijer, båda framstående amerikavänner, som lakejer till CIA. Har man nu lyckats få in en stöt på den i Sverige länge förnekade Tingsten? Är det jobbigt att Tingsten poppat upp på sistone, att hans frände Torgny Segerstedt fått en hel film av Jan Troell? Vad tjänar det till att peka ut Arne Geijer, när stora delen av den socialdemokratiska ledningen innan Olof Palme var amerikavänner, måhända på felaktiga grunder, men de visste var skåpet stod?

Henrik Arnstad är en socialistisk journalist och historiker som bl.a. trampat omkring i ett finskt klaver när han försökt lära finnarna deras egen historia. Han har därmed sågats jäms med fotknölarna, vilket inte betyder någonting i Sverige efter hans bok om Christian Günther. I denna bok, som är bra i många avseenden, ondgör han sig över USA och deras behandling av svenska diplomater (som var värre än Nazitysklands) – efter det att Sverige diplomatiskt agerat på Tysklands sida mot Storbritannien.

Arne Geijer
Henrik Arnstad är socialist och saknar därför principer och proportioner. Han saknar förståelsen för att många namnkunniga svenskar som räddes Röda armén under det kalla kriget samarbetade med de enda som kunde utgöra en skillnad mellan frihet och förtryck – USA. Herbert Tingsten var en hjälte för dem som kan se skillnaden och nu borde man kanske sluta Arne Geijer till den skaran – han manipulerade Stockholms Tidning och Aftonbladet att förhålla sig mera USA-vänliga.

Det skulle vara idag det.

Manipulering av svensk press sker dagligen, varje timma, minut och sekund, alla vill ha något sagt, något belyst. Efter 1960-talet har denna manipulering huvudsakligen kommit från vänster, en process som sker ännu till dessa dagar – efter det att kalla kriget varit avslutat i mer än 20 år. Den av Sovjetunionen kontrollerade svenska fredsrörelsen härjade fritt i hela det svenska samhället under betydligt längre tid än lakejerna Tingsten och Geijer.

Sveriges Radios P3 bevisar detta nu på söndag den 3 mars 2013, klockan 14:03.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar